بازرسي بر مبناي ريسک (Risk Based Inspection) جهت پاسخ به نياز صنايع استراتژیک نظیرنیروگاهها، نفت، گاز و پتروشيمي جهت مديريت ريسک و اولويت بندي تجهيزات بر اساس ميزان ريسک ايجاد شده است. بازرسي بر مبناي ريسک يک روش نوين در مديريت بازرسي بوده و از ارزيابي ريسک به منظور برنامه ريزي و تفسير نتايج حاصل از بازرسي، آزمايش و پايش استفاده مي نمايد. در اين روش بر خلاف روشهاي سنتي بازرسي، فاصله زماني ثابتي تعريف نمي گردد بلکه براي هر دستگاه، فاصله زماني و روش بازرسي مشخصي تعيين مي شود. با استفاده از بازرسي بر مبناي ريسک، ضمن اجتناب از بازرسي هاي مکرر، ميتوان امکانات و توانمنديهاي بازرسي را بر روي دستگاههايي با ريسک بالاتر متمرکز نمود. . اين روش سازگار با اهداف و قوانين تعريف شده از طرف مراجع مختلف بوده و همچنين يك سيستم براي اولويت بندي و تمركز بازرسي بر روي تجهيزاتي است كه بيشترين اثر را بر روي ايمني و اطمينانپذيري يك مجتمع نفت، گاز و پتروشيمي دارد. بازرسي بر مبناي ريسك در مفهوم مديريت يكپارچه به عنوان يك ابزار كليدي در بهبود ايمني صنعتي، بازدهي و رقابت پذيري بكار ميرود.
مراحل اجراي RBI به شرح زير ميباشد:
- تهيه خط مشي RBI در شركت مربوطه (Preparations Companies RBI Policy)
- تهيه، جمع آوري و ثبت اطلاعات تجهيزات (Creation of Asset Register)
- طراحي مدارهاي خوردگي (Corrosion Loop Design)
- ارزيابي پيامد وقوع خرابيها (Consequence of Failure Assessment)
- ارزيابي احتمال وقوع خرابيها (Probability of Failure Assessment)
- ارزيابي ريسك و تعيين درجه بحراني دستگاهها
- برنامه ريزي بازرسي فني
پس از تعيين ميزان ريسك هر كدام از تجهيزات برنامه بازرسي كه شامل فواصل بازرسي، محدوده بازرسي و روش بازرسي ميباشد تعيين ميگردد. عموماً فواصل بازرسي بر اساس ميزان ريسك، محدوده بازرسي بر اساس پيامد وقوع خرابي و روش بازرسي (تكنيكهاي NDT مورد استفاده جهت شناسائي عيوب) بر اساس احتمال وقوع خرابي تعيين ميگردد.
مزاياي بازرسي بر مبناي ريسک (RBI Benefits):
- يکي از مهمترين اهداف ارزيابي ريسک، تلاش در جهت کاهش آسيبهاي مکانيکي، هزينه و اتلاف مواد مي باشد. بطور خلاصه مهمترين مزاياي استقرار بازرسي بر مبناي ريسک به شرح ذيل مي باشد:
- افزايش ايمني و اطمينان پذيري تجهيزات (Increased safety and equipment reliability)
- اولويت بندي بازرسي فني تجهيزات (Prioritization of Inspection)
- کاهش توقف هاي برنامه ريزي شده و نشده ( Unplanned and Planned shutdown)
- ارزيابي اثر بخشي بازرسي (Inspection Effectiveness)
- افزايش فواصل بازرسي (Longer Inspection Interval)
- افزايش سازگاري برنامه هاي بازرسي(Increased consistency in inspection planning)
- شناسايي پتانسيل هاي خرابي و شکست(Identification of potential damage mechanism)
- شناسايي پارامتر هاي فرآيندي مؤثر بر خوردگي (Identification of key process parameters affecting degradation rates)
- کاهش هزينه هاي بازرسي، تعميرات و نگهداري
شرکت جوش گستر توس با در اختیار داشتن کارشناسان مجرب در زمینه خوردگی و بازرسین باسابقه تجهیزات و خطوط لوله خدمات استقرار بازرسی فنی بر مبنای ریسک خود را جهت تجهیزات و خطوط لوله تحت فشار با توجه به فرایندها، مواد، دماها و فشارهای متفاوت طبق الزامات استانداردهای، API 580 و API 581 و ASME PCC-3 مشتمل بر خدمات ذیل به کارفرمایان و مشتریان خود ارائه می نماید